АЦПО

Відкриття фондового ринку або що спричинило від’ємну дохідність НПФ «ФріФлайт»? Друк
Середа, 10 серпня 2022 10:12

Шановні учасники фонду «ФріФлайт»,

з початком війни в Україні Національною комісією з цінних паперів (НКЦПФР) було прийняте рішення призупинити операції на ринку цінних паперів. Був заборонений обіг ОВДП, корпоративних, муніципальних та єврооблігацій, акцій та інших цінних паперів. Фактично, єдиним доступним інструментом на ринку стали військові облігації, призначені для підтримки ЗСУ.

Проте за шість місяців повномасштабної війни стало зрозуміло, що підтримка активності бізнесу та повноцінне функціонування фінансового ринку є необхідними умовами, які наближують перемогу України.

8 серпня 2022 року НКЦПФР розпочала повноцінно відновлювати роботу фондового ринку.

Що  представляє собою відновлення роботи ринку та який вплив він матиме безпосередньо на пенсійні накопичення учасників недержавного пенсійного фонду «ФріФлайт»?

Перш за все, відновлення роботи ринку – це дозвіл купувати та продавати цінні папери, що, в свою чергу, дозволить переоцінити активи та встановити об’єктивні ринкові ціни на них. Як відомо, до відкриття ринку активи оцінювались по вартості станом на 23.02.2022 року та акумулювали дохідність, заявлену до погашення. Відтепер всі активи обліковуються за вартістю, сформованою ринком.

З відновленням роботи фондового ринку вартість більшості активів значно знизилась. Ми б хотіли детальніше розповісти про вплив даної переоцінки на портфель фонду «ФріФлайт».

На момент відкриття ринку значну частину активів у структурі фонду становлять єврооблігації (далі – ОЗДП). Саме переоцінка цього активу негативно відобразилось на активах фонду в цілому. Стрімке падіння цін на ОЗДП було спричинено військовими діями з боку рф в лютому та можливим відтермінуванням  виплат по частині раніше випущених боргових зобов’язань. Так, 19 липня 2022 року Кабінет міністрів прийняв рішення про відстрочку платежів по єврооблігаціях впродовж наступних 24 місяців та запропонував тримачам ОЗДП прийняти його. Прийняття такої пропозиції, фактично, заморозить всі виплати до липня 2024 року. І хоча рішення про запровадження нових умов обслуговування ОЗДП буде оголошено 10 серпня за результатами голосування серед поточних тримачів, умови можливої реструктуризації боргу викликали занепокоєння зовнішніх інвесторів і, як наслідок, призвела до різкого падіння цін на ОЗДП.

Ще одна причина падіння доларової дохідності активів фонду «ФріФлайт» – це неможливість придбати доларові активи у період призупинення операцій на ринку цінних паперів. Усі нові надходження здійснювалися в гривні і ми не могли трансформувати їх в доларові через відсутність інструментів. Відповідно, усі нові надходження в фонд ми розміщували в короткострокові гривневі інструменти – депозити та військові облігації.

Переважна частка активів НПФ «ФріФлайт» (87.2%) була розміщена у валютні інструменти. Структура портфелю фонду складалась з ОЗДП, з часткою 36%, з ОВДП номіновані у доларах – 5.8%, корпоративних облігацій  – 2.1%, та депозитів і коштів з часткою 55.4%. Відкриття ринку в умовах війни продемонструвало попит на всі види активів по значно нижчим цінам, ніж до відкриття. Ціни в доларах на корпоративні облігації знизились не суттєво, враховуючи їх частку в портфелі. А от ціни на ОЗДП, що в портфелі фонду, знизились в доларах на 73%. Негативний вплив на портфель з урахуванням їхньої частки склав -26.5%, що  і спричинило знецінення вартості активів  портфелю НПФ «ФріФлайт» після відкриття ринку на 26.5% у доларовому еквіваленті. Проте хочемо зазначити, що після переоцінки середньозважена дохідність в доларах диверсифікованого портфеля зросла з 3.6% до 12.7%.

Отже, після переоцінки активи фонду зменшились через значне падіння цін на інструменти. Та ми, як і кожен українець віримо в перемогу і відновлення України. А це означає, що активи на момент погашення повернуть свою вартість, а вкладники отримають очікувану дохідність. Девальвація гривні з початку року на сьогодні на 34.2% за курсом НБУ дозволяє НПФ «Фрі Флайт» зберегти позитивну дохідність після відкриття ринку.