АЦПО

Засновники Друк

logo_bw2_1biПрофспілку залізничників і транспортних будівельників України було створено 23 січня 1992 року і зареєстровано у Міністерстві юстиції України як всеукраїнську громадську організацію. Загальна кількість членів профспілки складає 759,4 тис, серед них 481.3 тис. працівники 52.8 тис студентів і учнів, 230,9 тис пенсіонерів.


До складу профспілки входять працівники залізниць, промислових підприємств з ремонту рухомого складу і виробництв електротехнічної продукції, підприємств промислового залізничного транспорту, метрополітенів, підприємств і організацій Української державної корпорації з транспортного будівництва «Укртрансбуд», Української державної корпорації з будівництва метрополітену і тунелів «Укрметротунельбуд» акціонерного товариства "Мостобуд" галузевих медичних і навчальних закладів.
У структурі профспілці 6 дорожніх, 26 територіальних, 28 об'єднаних, 2490 первинних профспілкових організацій, 1765 цехових організацій та 15567 профспілкових груп, які діють у всіх адміністративно територіальних одиницях України.

Профспілка є членською організацію Національної конфедерації профспілок України і Федерації профспілок транспортників України, співпрацює з іншими профспілками і профоб'єднаннями України.
Профспілка провадить активну міжнародну діяльність. Є членською організацією Міжнародної конфедерації залізничників і транспортних будівельників країн СНД і Балтії, входить до складу Міжнародної федерації транспортників і Європейської федерації транспортників, співзасновник Постійної конференції профспілок залізничників Європи.
Основний принцип діяльності профспілкових органів усіх рівнів у взаєминах з роботодавцями і органами державної влади - соціальний діалог, вирішення наявних проблем шляхом переговорів і досягнення взаємоприйнятих рішень.
Представники профспілки входять до складу Національної Ради соціального партнерства, правлінь Фондів соціальною страхування, Українського координаційного комітету сприяння зайнятості населення та інших громадських формувань на державному рівні.
Профспілка бере участь у переговорах з Кабінетом Міністрів України, об'єднаннями роботодавців України і підписує Генеральні угоди.
З метою вирішення питань соціального захисту працівників Рада профспілки укладає п'ять галузевих угод, з Міністерством транспорту та зв'язку України, Державною адміністрацією залізничного транспорту України, державною корпорацію "Укртрансбуд", державною корпорацією "Укрметротунельбуд", правлінням акціонерного товариства "Мостобуд"
У складі первинних профспілкових організацій підприємств, структурних підрозділів, установ, а також в об'єднаних, територіальних, дорожніх профспілкових організаціях, створені молодіжні ради.
На початку жовтня 2004 р. було проведено перший Форум молоді, на якому було обрано Молодіжну раду профспілки.

У квітні 2005 р відзначалось 100 років профспілкового руху залізничників і транспортних будівельників України.